maanantai 2. maaliskuuta 2009

Terveisiä köyhyysrajan alapuolelta

Saapas nähdä mitenkä toimeentulotuen saaminen onnistuu, kun kunnilla on rahat tulevaisuudessa tiukemmalla. Edellyttäen että kunta hoitaa toimeentulon maksatuksen. Taantuma pienentää budjetteja.

Kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen Taloussanomissa:

"Kunnat tarvitsisivat valtiolta noin miljardin euron lisätuen, jotta nykyisistä palveluvelvoitteista selvittäisiin" ja "Hyvinvointivaltion tehtävistä selviämiseksi kunnat joutuvat säästämään"

***
Toivon että kunnilla on tarpeekisi rahaa budjetoituna sosiaalimenoihin niukempina vuosina. Hyvinä aikoina kunnilla on olliut tiukka rahanjakopolitiikka sossussa. Entäs jos lama iskee?! Ja toivon myös että kunnat noudattavat lakia, ettei kuntalaisen tarvi lähteä kinuamaan lainmukaisia etujaan. Kuntalainen voi hakea muutosta, jos on toimeentulotukipäätökseen tyytymätön valittamalla toimeentulotukipäätöksessä mainitulla tavalla.

Muutoksenhausta:

Mutta minusta on huolestuttavaa että vasta hallinto-oikeudessa toimeentulotukiasiaa käsitellään kunnolla. Lääninhallituskaan ei oikein ole perehtynyt lakiin (ainakaan minun tapauksessani, kun tein kantelun jonka sisältö oli suurinpiirtein sama kuin valituksessa hallinto-oikeuteen).

Saattaisi olla parempi, että Kela hoitasi toimeentulotuen perusosan maksatusta. Heillähän on siellä paljon tietoa ihmisistä. Nykyäänkin sosiaalitoimisto ja Kela ovat tiiviisti tekemisissä keskenään. Kaikki normaalia toimeentulotukea saavat jäävät köyhyysrajan alapuolella ja reilusti. Ei kannata olla kateellinen.

***
Sossun asiakkuudesta. Vertaapa seuraavia:

kuntalainen -- maksaa veroja, saa palveluja.
asiakas -- jos naama ei miellytä, olisitteko hyvä ja poistuisitteko.

Mieluummin olen kuntalainen kuin asiakas, kun on kyse toimeentulosta ja tuen saamisesta.

Tietoja minusta

Oma valokuva
Finland
Toimeentulotukiasiakkaan blogi.