keskiviikko 16. kesäkuuta 2010

Alaikäisen palkka ja perheen toimeentulotuki

Mikäli perhe saa toimeentulotukea, voivat alaikäisen ansiot vähentää sen määrää. Nuorisosihteeri Antti Lindtman SAK:sta toivoo kuntien sosiaalityöntekijöille viisautta harkinnanvaraisia tukia myöntäessään.

Alaikäisten lasten kesäansiot saattavat lohkaista osan perheen toimeentulotuesta. Sosiaalityöntekijä Riitta Suojanen Seinäjoelta vahvistaa asian: - Se voi vähentää tukia, mutta vain siltä osalta, kun lapsesta on menoja. Alaikäinen lapsi ei ole velvollinen elättämään vanhempiaan, mutta omia menojaan hän voi ansioillaan kattaa. Kesätyö tai muu lapsen satunnainen tulo, samoin kuin elatusapu, opintotuki ja lapsilisä huomioidaan ilman muuta toimeentulotuen myöntämisessä, hän toteaa.

Kotona asuvan täysi-ikäisen ansiot eivät sen sijaan vaikuta perheen saamien tukien määrään niitä alantavasti. Suojasen mukaan täysi-ikäisille tehdään aina oma toimeentulolaskelma. -Hän voi osallistua tuloillaan perheen asumiskustannuksiin, mutta päätös on aina oma.

Sak:n nuorisosihteeri Antti Lindtman toivoo kuntien sosiaalitoimistoilta harkintaa. Hän muistuttaa, ettei yksikään nuori saa jättää kesä kesätöitä väliin siitä syystä että ansiotulot vaikuttaisivat perheen saamiin erilaisiin tukiin. -Inhimillisyyttä toivoisi. Ei voi olettaa, että 17-vuotiaalla olisi elatusvelvollisuus perheeseensä. En pidä tätä mitenkään järkevänäkään. Lindtmanin mukaan ei ole varaa menettää yhtäkään nuorta työmarkkinoiden ulkopuolelle. Alaikäisten työssäkäynti on yleistä. Työssäaoppimisjaksot ovat osa ammatillista koulutusta.









Toimittaja Marja Tyynismaan kommentti: Järki käteen!
Järki ei voi olla mukana jos jäätelöpallojen pyörityksellä ansaitsevan 15-vuotiaan tulot syövät loven perheen toimeentulotukeen.

Juttu julkaistu Ilkassa jo 17.2.2010 mutta kirjoitin nyt vasta, kun löysin leikkeen :)
Muokattu alkuperäisestä.

Lapsen palkka ja toimeentulotuki 2008

Tietoja minusta

Oma kuva
Finland
Toimeentulotukiasiakkaan blogi.