torstai 29. huhtikuuta 2010

Velan vanheneminen ja velkajärjestelyt

Tämä voi kiinnostaa toimeentulotukiasiakasta, koska uskon että monella tt-asiakkaalla on velkaa.

Kävin kunnallisella velkaneuvojalla. Sieltä sain mielenkiintoista infoa. Osa siitä oli tuttua ja jotain uuttakin. Ehdottomasti mielenkiintoinen tapaaminen. Aikaa sain odottaa ainakin 2 kk. En halua tässä mitään tarkkaa selvitystä tehdä, mutta velkojen vanhenemisajoista mainitsen seuraavaa:

Verot 5 vuotta
Yrittäjän eläkemaksut 5 vuotta
Liikennevakuutusmaksut 5 vuotta
Elatusmaksut 5 vuotta
Tavalliset velat jos niistä on käräjäoikeuden tuomio 15 vuotta (muuten 5 vuotta? kuten vuokravelka)
Rikosseuraamuksista 20 vuotta

Velkajärjestelyyn pääsee jos on kaksi vuotta työttömyyttä takana. Tämä ei ole käsittääkseni kai ihan ehdoton vaatimus. Väliaikaista max 6 kk työtä ei katsota esteeksi. Näin voi olla. En sano nyt tässä mitään varmana tietona.

Velkajärjestelyssä tehdään viiden vuoden sopimus jossa maksetaan suojaosuuden ylittävältä osuudelta 50%. Jos on velkajärjestelyssä ja on esim. työttömänä työnhakijana, maksuvelvollisuus voi olla 0€/kk ja siitä ylöspäin. Tässäkin tapauksessa ohjelma etenee ja velka lyhenee sovitusti, ohjelman mukaisesti. Viiden vuoden päästä on pöytä puhdas.

Takuusäätiö voi ollla lainan takaajana:  http://www.takuu-saatio.fi/

En ole mikään velkajärjestelyn asiantuntija joten anna palautetta sähköpostiin to-tu(ät)nic.fi jos haluat korjauksen tai tarkennuksen tähän blogikirjoitukseen. Tässä on nyt käsitelty asiaa lyhyesti, mutta halusin kirjoittaa tärkeästä asiasta jotain :)

Jos velkajärjestely kiinnostaa toden teolla, kannattaa ottaa yhteyttä oman kunnan velkaneuvontaan!

Tietoja minusta

Oma valokuva
Finland
Toimeentulotukiasiakkaan blogi.