keskiviikko 10. maaliskuuta 2010

Työelämävalmennus Draama

Olen mukana eräässä paikallisessa Euroopan sosiaalirahaston hankkeessa. Sitä kautta sain työelämävalmennuspaikan. Työ on ollut mielenkiintoista, oman alani työtä.

Hankkeen palveluohjaaja käy silloin tällöin työpaikallani. Käyn ohjaajaa tapaamassa hänen toimistollaan myös. Yhteistyö on pelannut mukavasti.

Vuorokauden draama

Eilen kävin ohjaajaa tapaamassa. Mainitsin (taas) että normaalin työpäivän jälkeen takki on tyhjä. Siinä jutellessa ilmeni että TYÖELÄMÄVALMENNUKSESSA RUOKA- JA KAHVITAUOT KUULUVAT TYÖAIKAAN. Vaikka normaalissa työpaikassa ne eivät kuulu työaikaan, työelämävalvennus on poikkeus. Tästä oli seurauksena huomio, että olipa tullut tehtyä joka päivä 45 minuuttia ylityötä.

Laskeskelin siinä sitten että nykyisen töistä lähdön 15.45 sijaan, minun olisi pitänyt päästä töistä jo  klo 15.00. Ja koska olin tehnyt ylitöitä, laskin että itse asiassa jatkossa lähtö olisi 14.15.

Lähetin tästä pomolle sähköpostia edellisenä päivänä klo 16 - Ei vastausta seuraavana aamunakaan. Menin aamulla töihin, mutta pomo taisi olla jossain palaverissa.Virheeni

En malttanut odottaa selitystä miksi pomo ei vastannut viestiini. Olisi pitänyt soittaa tai malttaa odottaa pari tuntia ennen kuin aloin selvittelmään asiaan työkkärissä ja palvelunohjaajan kanssa. Pomo oli närkästynyt kun en ollut sopinut asiaa hänen kanssaan kasvotusten. Kuin mies miehelle. Myönnän. Olin helvetin kiukkuinen ja lakihenkinen. Myöhemmin selvisi lisäksi että suomalaisesta ilmaissähköpostiosoitteesta lähetetty tärkeä! viestini meni pomon roskapostiin. Syynä kai englanninkielinen mainoslause? Vaihdan sähköpostitilin ettei viestit jää lukematta.

Sopimus

Sovittiin sitten alustavasti että sovitellaan työaika sitten niin, että se vastaa uutta tulkintaa - 7 tunnin työaika sisältää myös ruokailun ja kahvitauot. Uskon että ongelma on ratkaistu. Myös ylityöasiassa päästään sopuun.

Mitä tästä opin

Pitää muistaa puhua esimiehen kanssa (joka on kaiken lisäksi ok-tyyppi). Jäitä hattuun.

Työelämävalmennuksen työaikaan kuuluu kaikki

Työelämävalmennuksessa on kai kahta käytäntöä: työaikaan lasketaan ruokailu ja tauot tai ne on erikseen korvattava. Kuulin nyt neljältä ihmiseltä että ruokailu ja tauot tosiaan kuuluvat työelämävalmennuksen työaikaan. Jos ruokailu pystytään järjestämään niin se kuuluu työaikaan. Tässä ei ole liittokohtaisia eroja!?

Työelämävalmennussopimuksessa (mol - sopimus työharjoittelusta/työelämävalmennuksesta) näkyy työaika tunteina. Työaika mistä mihin ei ilmene ollenkaan. Lomakkeessa on mielestäni tässä puute. Jos tarkka työaika ei ole merkitty, vahvemman laki on voimassa. Vahvempi on työantaja jolla on työelämävalmennuksen ehdot paremmin tiedossa. Tai näin ainakin voisi olettaa.

Rauha maassa ja ihmisillä hyvä tahto.

Tietoja minusta

Oma valokuva
Finland
Toimeentulotukiasiakkaan blogi.