perjantai 14. marraskuuta 2008

Sosiaaliturva 11/08

Jos minulta kysytään - Haastatteluni lehdessä

MIKSI TEIT NETTISIVUSTON TOIMEENTULOTUESTA?
Sain kielteisen tukipäätöksen, ja sisuunnuin siitä. Vaadin, että päätöstä pitää muuttaa, mutta mitään ei tapahtunut. Minulla oli silloin niukasti rahaa. En saanut nukutua, joten aloin etsiä tietoa, miten toimeentulotukiasioiden pitäisi oikeaoppisesti mennä.

Huomasin, että kaikki toimeentulotukea koskevat internet-sivut ovat kuntien omia tai muiden viranomaisten ylläpitämiä. Asiakkaiden sivuja ei löytynyt.

Tietojen kokoamaiseen meni pari viikkoa. Keräsin hyödyllisiä linkkejä ja laitoin sivulle joitakin lomakepohjia, esimerkiksi sosiaaliasiamiehen kanssa laatimani lomakkeen, jota voi käyttää hallinto-oikeuteen valitettaessa.

Ei asiakaille ole selvää, miten voi hakea muutosta sellaiseen päätökseen, johon ei ole tyytyväinen. Haluan keroa sivuillani että siitä pitää valittaa. Helpoimmin ja nopeimmin valittaminen menee keskustelemalla sosiaalityöntekijän kanssa, mutta silloinkin asiakkaan pitää tietää omat oikeutensa. Muuten ei osaa vaatia.

Jos asiakas joutuu tekemään muutoksenhaun, sen käsittelyssä saattaa mennä puoli vuotta. Olen itse joutunut valitusrumbaan, vaikka se ei ole ollut itsetarkoitus.

MILLAISTA KOHTELUA ASIAKKAAT SAAVAT?
Tuntuu, että virkailijoille on tärkeintä se, että päätös on kielteinen tai että rahaa annetaan mahdollisimman vähän. Laillista päätöstä on vaikea saada. Asiakas saa olla tarkkana. Tunnen itseni välillä lakimieheksi.

Toisaalta sosiaalitoimistossa tiedetään asiakkaasta hyvin vähän. Meni puolitoista vuotta, ennen kuin minulta kysyttiin, mikä olen ammatiltani. Pankkitiedot ja muut sellaiset kyllä selvitetään, mutta ihmisen taustoihin ei perehdytä.

MITEN PALVELUA PITÄISI PARANTAA?
Ennakoivuutta pitäisi olla enemmän. Nyt ei voi koskaan tietää, millainen päätös sosiaalitoimistosta tulee ja paljonko rahaa on käytettävissä. Se on hankalaa.

Sovin kerran sosiaalityöntekijän kanssa että kirin kuukauden jäljessä laahaavaa vuokraani ajan tasalle niin paljon kuin voin. Maksamani rästivuokrat piti huomioida seuraavan kuun toimeentulotukilaskelmassa. Sopimusta ei kuitenkaan noudatettu. Ja kun sain hallinto-oikeudelta päätöksen, että minulle on maksettava lisää toimeentulotukea, ei sosiaalitoimistossa osattu eteukäteen kertoa, lasketaanko summa tuloksi seuraavassa tukilaskelmassa.

Laki on varmasti hyvä, mutta käytännössä se ei toimi. Asiakkaan on vaikea saada rahoja, jotka hänelle kuuluvat. Onhan siitäkin puhuttu, että toimeentulotuen maksaminen siirtyisi Kelalle.

MITÄ SIITÄ MIETIT?
En tiedä, No työttömyyspäiväraha tietysti tulee Kelasta just niin kuin pitää. Voisi se olla hyväkin asia. Voisiko homma mennä enää nykyistä huonommaksikaan?

PIDÄT TOIMEENTULOTUKEA PUHTAANA TALOUSASIANA?
Kyllä. Sitä se minulle on.

Tietoja minusta

Oma valokuva
Finland
Toimeentulotukiasiakkaan blogi.