sunnuntai 27. syyskuuta 2009

Sossu takaa perusturvan, heh

Olen auttanut tuttua perhettä toimeentulotukiasioissa tänä vuonna. Sossu on perinyt ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan itselleen ja maksanut asiakkaalle ja perheelle minimitoimeentulotuen siitä. Tämä tapahtui sen jälkeen kun perhe haki tukea alkuvuonna.

Laissa ja ohjeissa sanotaan ettei takasinperintä saa tai saisi aiheuttaa toimeentulotukitarvetta. Onko tämä nyt sitten lopulta oikea laki vai vain vieno toive, selviää hallinto-oikeuden päätöksessä, ajallaan.

Kesä-heinäkuu oli v-mäistä aikaa kun sossu pakkoperi työttömyyspäivärahaa ja kaikki Kelan asumistuet yhteensä n.4500 euroa. Sillä rahalla olisi ollut kiva maksaa vuokrarästejä. Asiakkaalle tuli itku pakostakin.

Sitten sossussa virkailijaksi tuli sijainen. Hän perehtyi kokonaisuuteen ja pikkuhiljaa taloustilanne alkoi selviämään. Asiaan vaikutti sekin että sossun toimeentulotukiyksikköä uhkailtiin lastensuojeluilmoituksella. (Luit oikein!) Päätökset olivat niin kohtuuttomia että lapsiperheen asuminen vaarantui. Harkitsimme myös vakavasti, että otamme yhteyttä johonkin tv:n ajankohtaisohjelmaan!

Minäkin lähetin vielä pari viikkoa sitten pikaisen pyynnön hätäavusta, mutta siitä huolimatta taisi mennä 4-5 päivää ennen kuin rahaa näkyi tilillä.

Nyt parhaillaan tuttavaperheen talous alkaa olla päätösten osalta ok. Takaisinperintä on lopetettu. Mutta kuukausia on sinnitelty sossua vastaan.

Tietoja minusta

Oma valokuva
Finland
Toimeentulotukiasiakkaan blogi.