torstai 14. tammikuuta 2010

Ylen tarjonnan seuraaminen

Olen STM:iön postituslistalla. Sain viestin "Yleisradiomaksun vaikutus pienituloisiin kotitalouksiin selvitetään".

Minulla olisi muutama kommentti työryhmälle joka pohtii Yle-maksua pienituloisten kannalta. Itse olen kiinnostunut erityisesti toimeentulotukiasiakkaista.

YLEN TARJONNAN SEURAAMINEN

Tv-maksusta pidättäytyminen on nyt keino säästää rahaa. Se voi olla hyvinkin kannattavaa jossain elämäntilanteessa. Jos ja kun pakollinen laki yleisradiomaksusta säädetään, toimeentulotukiasiakkaan taloudellinen liikkumavara pienenee.

Tulevaisuudessa:

Jos uudella toimeentulotukiasiakkaalla on rästimaksuja yle-maksusta, eihän sosiaalitoimisto voi niitä käytännössä lähteä automaattisesti makselemaan. Toimeentulotukiasiakkaalle yleisradiomaksu on lisärasite. Lisäkulut voivat johtaa ulosottoon.

Sosiaalitoimisto harkinnan perusteella kohtelee asiakkaita eri tavalla. Luultavasti yleisradiomaksun kohdalla tulee olemaan samoin. "Nämä maksut sinä olet kyennyt laskennallisesti maksamaan!.."

Uskonpa että radiota kuuntelee varmaan jokainen siihen kykenevä. Mutta esim. tv-vastaanotinta ei kaikilla ole varaa tai halua hankkia. Henkilökohtaisesti minulla ei ole TV:tä. Tv-vastaanottimen hankinta tietokoneen yhteyteen maksaisi muutaman kymmenen euroa, mutta minulla ei ole halua siihen. Tietokoneen kautta voisin seurata tv:tä netin kautta (Esim Yle Areena) tai ilman nettiyhteyttä (Digisovitin PC yms).

Yle Areena 

Yle Areenan ohjelmia voi seurata verkossa vain lyhyen aikaa. Tämä johtuu tekijänoikeussyistä. Eikö tämäkin ole hyvä huomioida yhtenä seikkana arvioidessa pakollisen maksun mielekkyyttä. Monissa (lehdissä) löytyy juttua esim viiden vuoden ajalta.




Yle Areena


 Nettiyhteys

Pidetään selvänä että jokaisella on halutessaan mahdollisuus nettiyhteyteen. Tämä ei pidä paikkaansa. Henkilökohtaisesti minulla (ja valitettavasti monella muulla) on maksuhäiriömerkintä. Se tarkoittaa sitä että nettiyhteyden saa kun maksaa muutaman sadan euron tai mahd. hiukan pienemmän vakuusmaksun.

Toimeentulotukiasiakkaalla tuskin on tähän varaa. Henkilökohtaisesti sain nettiyhteyden maksuhäiriömerkinnästä huolimatta ilmeisesti sen takia kun olin ns. vanha asiakas.

Olisin valmis hyväksymään esim. nettiyhteyden yhteydessä olevan pienen lisämaksun, joka menisi Ylelle. Jos Yle-maksu hyväksytään, toimeentulotuessa tulee hyväksyä tämä pakollinen kulu.

Yle-maksusta täysi-ikäinen pääsee ilmeisesti lähinnä jos on lääkärintodistus jostain aistivammasta? tai sitten on jossain laitoksessa. Kuulostaa hurjalta.

  • PAKOLLINEN YLEISRADIOMAKSU vuonna 2012 koskisi noin 2,46 miljoonaa taloutta (Stm:n tiedote)
  • VAPAAEHTOINEN TV-MAKSU vuonna 2009 käyttöilmoituksia 1 901 789 (Tv-maksu.fi)
  • Lisää maksajia ilmoittautukoon 558 211 henkeä!

- Suurinpiirtein tällaisen viestin lähetin STM:iön virkamiehelle.

Liikenne- ja viestintäministeriö | Yleisradiomaksu

hämärä Yle-maksu | kyselyni Yle-maksusta 

Ja sitten pieni taidepläjäys. Ei pidä ottaa liian vakavasti, vaikka aihe vakava onkin:


Tietoja minusta

Oma kuva
Finland
Toimeentulotukiasiakkaan blogi.